2010
√

HVORFOR COCHABAMBA MØDET, HVORFOR VAR DET NØDVENDIGT?

 

DA BOLIVIAS INDIANSKE PRÆSIDENT EVO MORALES BLEV STILLET OVERFOR DET DANSKE COP15 VÆRTSKABS EKLATANTE FIASKO, MANIPULATION OG TOPSTYRING - HELT I MODSTRID MED DE FATTIGE LANDES INTERESSER OG KRAV, - VALGTE HAN AT GÅ TIL MODAKTION OG INDKALDTE TIL ET NYT FOLKENES VERDENS KLIMATOPMØDE OM MODER JORDS RETTIGHEDER OG KLIMAFORANDRINGERNE. DET FANDT STED ALLEREDE 4 MÅNEDER SENERE I COCHABAMBA I BOLIVIA.

HER MØDTES REPRÆSENTANTER FRA 120 LANDE TIL 4 DAGES INTENSE DEBATTER , HVOR ALLE KUNNE DELTAGE OG HVOR DET GJALDT OM AT FINDE LØSNINGER OG FORSLAG TIL HVORDAN VI KAN REDDE MODER JORD – PLANETEN JORDEN FRA DEN TRUENDE KLIMAKATASTROFE, – SOM JO ER I FULD GANG OG ER ACCELLERERENDE I SKRÆMMENDE GRAD - OG SOM FØLES OG MÆRKES ALLERMEST I DE FATTIGSTE LANDE:

TØRKE OG OVERSVØMMELSER, ORKANER, NEDSMELTNING AF GLETCHERE SOM I BOLIVIA OG HIMALAYA, DEN STIGENDE OPVARMNING AF PLANETEN OG HAVET – SOM DET ER FASTSLÅET VIDENSKABELIGT OG INGEN LÆNGERE BETVIVLER ER FORÅRSAGET AF DEN RIGE DEL AF VERDENS LIVSSTIL OG OVERFORBRUG, DEN SYSTEMATISK TILTAGENDE OVERUDBYTNING OG NEDBRYDNING AF NATURRESSOURCERNE OG DE MENNESKELIGE RESSOURCER, OG DESTRUKTIONEN AF DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED, SOM HAR ANTAGET SKRÆMMENDE DIMENSIONER.

MEN HVAD HAR VI EGENTLIGT HØRT OM RESULTATERNE FRA COCHABAMBA MØDET, HVORTIL OGSÅ DEN DANSKE REGERING NATURLIGVIS VAR INVITERET, MEN TAKKEDE NEJ (!), OG HVOR DEN VESTLIGE PRESSE VAR INVITERET OG I ØVRIGT BLEV FODRET MED NYHEDER. KORT SAGT DET ER IKKE MANGE DANSKERE DER OVERHOVEDET ANER NOGET OM RESULTATERNE FRA COCHABAMBA, DE KLOGE OG SÆRDELES BRUGBARE LØSNINGSFORSLAG OG ANALYSER, DER I VIDENSKABELIG STANDARD IKKE STÅR TILBAGE FRA VESTENS, OG SOM OGSÅ BYGGER PÅ OG INDDRAGER KYOTO PROTOKOLLEN OG BRINGER KYOTO PROCESSEN VIDERE. KYOTO AFTALEN SOM ER SKABT PÅ BAGGRUND AF DE YPPERSTE VIDENSKABELIGE RESULTATER OG SOM IKKE ER OPFYLDT AF NOGET VESTLIGT LAND.

MEN DEN DANSKE OG VESTLIGE PRESSE HAR IKKE FUNDET DET OPPORTUNT AT FORTÆLLE OM HVAD MERE END 2/3 DEL AF VERDENS FN- LANDE MENER OM PLANETENS TILSTAND OG SAMME LANDES LØSNINGSFORSLAG OG ANALYSER, MEN SOM DE NU SELV VIL PRESENTERE PÅ DET KOMMENDE KLIMATOPMØDE I MEXIKO.

COCHABAMBA MØDETS ANBEFALINGER VISER OS EN VEJ VI KAN GÅ HVIS VI IGEN SKAL KOMME I BALANCE MED VORES LEVENDE PLANET- SOM DE INDFØDTE FOLK KALDER MODER JORD:

COCHABAMBAMØDET ØNSKER:

- AT KORRIGERE OG ÆNDRE COP PROCESSEN, OG BLIVE EN RETMÆSSIG DEL AF DEN, - AT DE UDSATTE LANDE OG FOLK SKAL KOMME TIL ORDE OG AT VI SKAL LYTTE TIL DE INDFØDTE FOLKS STEMME, DERES ERFARINGER OG VISDOM.

ELLER SAGT PÅ EN ANDEN MÅDE, AT VI SKAL LÆRE AT ”LEVE GODT OG I HARMONI MED MODER JORD”

DET ER GAMMEL ANDINSK FILOSOFI OG I ØVRIGT I OVERENSSTEMMELSE MED VERDENS INDFØDTE FOLKS FILOSOFI OG VAR DET OGSÅ ÅRHUNDREDER TILBAGE I VOR EGEN.

 

Afrundende bemærkninger

 

Hanne Leni Andersen

Lille Klimabundmøde for Moder Jord

København 2010-10-28

2010