√
√
√√
Afholdt i Den grå Hal,

Referat: Hampehøringen "HVIS… HVORDAN? HVORNÅR?" 28.01.2017

 

Der var hampehøring i Den Grå Hal/Christiania. Det foregik Lørdag 28. jan. 2017 klokken 13.00 til 17.30. Den hed "HVIS… HVORDAN? HVORNÅR?".

Det var den femte hampehøring som var lavet af arrangørene. Den første blev holdt for 20 år siden (i 1997) i Den Grå Hal, samme sted som høringen var nu. Konferencier var Britta Lillesøe fra Christianias Kulturforening. Ordstyreren var filosoffen Michael Jourdan.

Der var politikerne og eksperter fra ind og udland. Arrangementet var under beskyttelse af IDIOTET, der som sædvanlig skabte tryghed for alle som elsker cannabis.

Høringen blev åbnet af Lars Weiss som er gruppeformand for Socialdemokraterne på københavns Rådhus.

Høringen var inddelt i nogle større og mindre blokke . Den første mindre blok hed "Set fra oven" og her talte Preben Wilhjelm, fysiker, jurist og tidligere MF for Venstresocialisterne.

Bagefter kom Lise Lauritzen Loft, tidligere bestyrelsesmedlem af Lauritzen Fonden, og forkvinde for "De åndelige nævninge".

Da den første høring var i 1997 blev industrihamp frit, i år med denne høring er medicinsk cannabis så småt ved at blive frit. Det er små fremskridt, men det er alt for lidt, det er kun delmål. Det er den rene hampeplante vi går efter, og at folk skal kunne købe og dyrke den frit. Desuden er det generelt gået tilbage siden første høringen med blandt andet "Nul Tolerancen" fra 2004, og inddragelse af kørekortet hvis der bare er en lille smule cannabis i blodet.

For mig at se var der to store væsentlige blokke, den første var om medicinsk brug og den anden var om rekreativt brug. Den sidste var den mest interessante, set ud fra mit synspunkt.

Men i medicin blokken var der tre med, og det var: lægen Henrik Rindom, overlæge og psykiater, Peter Ege, forhenværende socialoverlæge, Kbh. Kommune og Tina Horsted som er smertelæge og har klinik i Farvergade.

Efter de tre læger kom Claus "Moffe" Nielsen, cannabisolie sælgeren fra Nordvestsjælland og hans datter, og de fortalte om hvordan det er at blive straffet for at hjælpe andre. "Moffe" er sej, men da datteren gik på var der ikke et øje tørt i salen, den gik rent ind.

Jeg synes det mest spændende var gæsterne fra Holland. Det var Ton Nabben som er kriminolog fra Amsterdams Universitet, og fra Amsterdams Byråd var der Ariella Verheul og Rob Hofland. På et stidspunkt var der en blok hvor de skulle udveksle erfaringer med den danske politikere fra Københavns borgerrepræsentation og få fra Folketinget, som alle er klar på at få det igang herhjemme. Her var udspørgeren Frank Hedegaard som har været aktiv i SF i København.

Begivenheden fik også lidt mediedækning, blandt andet i TV 2 Lorry. Deres vinkel var at christianitterne ikke kunne få bugt med cannabishandlen selv om de har "ryddet" gaden tilbage i september sidste år. Nu skulle christianitterne så have indkaldt til denne konference, for at få hjælp til politikerne. Jeg ved ifølge arrangørene at det ikke var deres vinkel, det var det kun delvist, deres vinkel var fri cannabis i hele Danmark. Men nok om det, den danske presse opfinder tit deres egen vinkel, men det er da altid noget at de overhovedet gider sige noget om begivenheden.

I udsendelsen kunne man høre Nils Vest fra Christianas Kulturforening sige at den nuværende cannabispolitik, bygger på et forbud fra 1961, og at de fleste af politikerne ikke har gidet diskutere det ordenligt siden dengang.

Af politikere hørte man to folketingspolitikere. Den første var May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance. Hun prøvede på bedste vis at forklare (læs: bortforklare) hvorfor Liberal Alliance ikke mere går så stærkt ind for fri cannabis, som de har gjort det. Hun sagde at det var fordi de nu var kommet i regeringen, og så bliver de åbenbart nødt til at slække på nogle af de holdninger som de gik til valg på.

Den anden var Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen. Han var mere optismisk og sagde at der var flere i Socialkammeraterne (og andre partier) der nu var for fri cannabis, selv om partiets officielle holdning, er at være imod. Jeg er glad for at flere Socialdemokrater endelig indser at vi skal have fri cannabis. (www.tv2lorry.dk/…/28-…/1930/christiania-stor-horing-om-hash…).

En mindre blok handlede om Pusher Street og cannabishandlen i almindelighed. Her var der Ole Lykke som er fristadsarkivar, Tom Guldbæk Olsen, forhenværende politimand (kaldet "Uro Tom" eller "Narko Tom"). Han fortalte om hvorfor han har ændret holdning fra da han var i politiet. Som han så rigtigt sagde: "Cannabis er kommet for at blive".

Der var også Kim Møller som er lektor i kriminologi, der talte lidt om økonomien i cannabismarkedet, og der var også Christianias advokat Hanne Reumert.

Der var også en mindre blok der handlede om legalisering, hvor græsrødderne kom til orde. Her fortale undertegnede om Marijuana Marchens historie fra day one, og jeg var godt opdækket af IDIOTIET.

Så var det Rikke Jakobsen fra Medicinsk Cannabis Forening Danmark, Anders Dahl fra Students for a Sensible Drug Policy Denmark og Alexander Lund fra Afkriminalisér Cannabis.

Der var også inviteret flere VIP personer med, blandt andet Urt Salvesen der sidste år blev dømt for at have dyrket sin egen medicin.

Der var helt sikkert flest tilhængere af en legalisering, men fra arrangørene ved jeg at der har været inviteret mange direkte modstandere men de kunne eller ville ikke komme, eller hvad de ellers havde af undskyldninger.

Flere af de politikere der var inviteret men som ikke kunne være der af den ene eller den anden grund, havde skrevet en hilsen der blev læst op af Britta Lillesøe.

Her bed jeg mærke i en fra Jan E. Jørgensen fra Venstre. Den holdning han beskrev var at på den ene side var de lidt for, men på den anden side var de også imod og med en del forbehold. Så det var altså et både og fra Venstre, men jeg er glad for at de ikke kun er imod, hvis det parti kan åbne sig for cannabis, kan det være at der endelig sker noget på legaliseringsfronten, for de har (desværre) magten.

I pausen spillede bandet "De tabte børns klub" med hittet "Grøn er håbets farve". Ind imellem læste Britta op af sin egen tekst om det teater der hed Boom In der lå i Farvergade, og som blev lukket fordi der blev røget derinde. Det førte til at nogle kunstnere sad og delte nogle chilllumer inde på Kulturministerens trappe i 1970, hvor det kendte foto blev taget. Et medlem af "De tabte børns klub spilllede noget psykedelisk musik til, det gav et dejligt drømmende lydbillede.

På et tidspunkt kom forhenværede brigadegeneral Finn Særmark Thomsen som var talsmand for "De åndelige nævninge" ved de første høringer. Han fik tildelt en cannabismedalje af Britta, som han kan føje til sin samling af ordener og fortjenstmedaljer.

Til sidst var der musik med Christiania bandet Sorteper.

Klaus Trier Tuxen / Hampepartiet